Tips för skådisar

Teater ska vara en plats för kreativitet. Teater ska vara en plats för att kunna yttra sig, för att kunna förmedla något, för att kunna skapa en känsla hos den som tittar. Att vara skådespelare är en utmaning. Att stå framför en folkmassa och kunna spela din roll, så som du vill förmedla det och att de förstår dig på det sättet du vill bi förstådd är en konst. 

Oavestt vad pjäsen du jobba för, vare sig det är en rymdäventyr, en handling om en flicka som tappades bort när hon var fem eller om en pensionär som inte hittar rätt pensionärsrabatt elavtal, så kommer här några tips om hur du kan bli en bättre skådis! 

Mina bästa tips! 

Utbilda dig: Visst finns det människor som har en medfödd naturbegåvning för att stå och skådespela men många kända skådespelare har studerat teater i många år innan de slår igenom. 

Tacka aldrig nej: Tänk på det kända ordspråket övning ger färdighet. Se till att alltid tacka ja till ett jobb som skådis. 

Bli bättre: Det går alltid att bli bättre och bättre, oavsett om man har varit med i branschen i tiotals år eller inte. Du kan alltid bli bättre på dina monologer eller att improvisera. Se till att exempelvis filma dig själv och titta igenom det, vad gjorde du rätt, vad gjorde du fel? 

Uttala rätt: Det är viktigt för dig att kunna så många dialekter det bara är möjligt. Du kommer att efterfrågas sådan kunskap. 

Lär ut: jag har alltid sagt att lära andra är ett utmärkt sätt att lära sig själv. Så, ifall du kan ta ett jobb som dramalärare, det kan hjälpa dig att öva och bli bättre! 

Sist men inte minst, se till att skaffa dig en agent men var vaksam! Läs ditt kontrakt/avtal väldig noga! Det finns tyvärr luringar som kräver betalat i förhand för att fixa ett jobb åt dig. NEJ. Aldrig. De jobbar på provision och så ska det vara. 

Bra, jag hoppas att inlägget är till hjälp för er! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *